Hírek
Facebook    Linked In    RSS feed   
Főoldal > Ágazati hírek > Robbanásszerű fejlődés zajlik a magyar napelemes piacon

Robbanásszerű fejlődés zajlik a magyar napelemes piacon

Nyomtatóbarát változat|Elküldöm e-mailben
Szerző: Energiabarát | Dátum: 2017. március 21. 14:45
Az elmúlt évben ismét megduplázódott a telepített háztartási méretű napelemes rendszerek száma..
Robbanásszerű fejlődés zajlik a magyar napelemes piacon

Az elmúlt évben ismét megduplázódott a telepített háztartási méretű napelemes rendszerek száma, becsléseink szerint ez 25-30 ezer rendszer, összesen 200 – 250 ezer kW kapacitással. Az idei évben elindított Otthon Melege Program széles körben elérhető, de a 0%-os hitel szerényebb támogatást jelent.

Az 500 kW-os kiserőművek száma már meghaladja a 100 db-ot, és örvendetes módon megépültek az első naperőművek is: a Mátrai Erőmű mellett 16 MW, és a Pécsi Hőerőmű mellett 10 MW kapacitással. Az idei évben is több naperőmű-beruházás indul meg, pl. bővítik a mátrai és a tüskésréti erőműveket, Százhalombattán és Kaposvár térségében is elindulnak a nagy beruházások. Örvendetes, hogy a legjelentősebb hazai szereplők, köztük az MVM is jelentős részt vállal a hazai napelemes piacban: a közeljövőben több naperőmű- és energiatároló beruházást is megvalósít.

A megépült napelemes erőművekről pontos adatokkal a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) minden év júniusában jelenik meg, így rövidesen a hivatalos adatokat is megismerhetjük. Az elmúlt év végéig összesen 2400 db napelemes kiserőműre érkezett be kérelem a MEKH-hez, összesen 1.200 MW teljesítményben, amely a tervezett paksi bővítésnek a fele. Hatalmas különbség, hogy a napelemeket befektetők kívánják megépíteni. (Forrás: HUGBC honlap, Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke)


 
Támogatók, médiapartnerek