Hírek
Facebook    Linked In    RSS feed   
Főoldal > Ágazati hírek > Aspern, az okos város

Aspern, az okos város

Nyomtatóbarát változat|Elküldöm e-mailben
Szerző: Energiabarát | Dátum: 2017. március 28. 10:23
A bécsi Aspernben megpróbálnak választ adni arra, hogy milyen lehetne a jövő energiatakarékos városa, amely saját maga termeli meg az üzemeléséhez szükséges energiát, és jó esetben még el is tudja adni a felesleget.
Aspern, az okos város

Az osztrák főváros egykori Aspern repülőtere helyén épül Európa egyik legnagyobb városfejlesztési beruházása, az Aspern Tóváros (seestadt). A smart city minta is az új technológiák és fejlesztések területén. A húsz évre tervezett munka méretei már igazán figyelemre méltóak: a 240 hektáros területen 20 ezres élet- és lakótér, valamint összesen 20 ezer munkahely jön létre, ebből 5000 a tudomány, kutatás és képzés területén. Bruttó 2,2 millió (nettó 1 millió) négyzetméternyi ingatlanfejlesztés, amiből 39% lakó, 43% üzleti, illetve 9-9% kereskedelmi és egyéb (szociális, infrastrukturális, kulturális, oktatási).

Az okos város teljes területe 540 ezer négyzetméter, melyből 90 ezer m2 park, 50 ezer m2 a tó, további 90 ezer m2 a zöldterület, 230 ezer m2 lesz a sportnak szánt terület, valamint beletartoznak még az utak és egyéb területek.

A projektet több mint 20 éve készítik elő. Nem lakópark épül, hanem egy új város, melynek saját gazdasága az egyik motorja. Az új város első üteme 2008-2017 között valósul meg. Ebben az ütemben bruttó 240 ezer négyzetméteren 2000 lakást hoznak létre (átlagosan 90-100 négyzetméteres lakásokat), valamint épülnek irodák, kereskedelmi egységek, és egyéb szolgáltatások. A második ütemben - 2017-2022 között - vasútállomást építenek és befejezik a csatlakozást az A23-as autópályával. Természetesen a további tervezett lakások, és vegyes funkciójú épületek, irodák is megépülnek. A harmadik ütemet 2022-2030 között tervezik megvalósítani, többek között további lakásépítések, a metró, és egyéb kulturális, oktatási, egészségügyi infrastruktúra fejlesztésével.

A projekt a Smart City mintapéldája kíván lenni.

Tekintse meg Smart City konferenciánk programját és vegyen részt az előadás sorozaton: részletek

 
Támogatók, médiapartnerek