Hírek
Facebook    Linked In    RSS feed   
Főoldal > > Faszerkezetű építmények 10 előnye - 1. rész

Faszerkezetű építmények 10 előnye - 1. rész

A fa mint szerkezeti elem a fa mint szigetelős anyga, a fa mint külső honlokzat, a fa mint belső burkolat, a fa mint járó felület, a fa mint tűzálló anyag. Igen a fa ilyen sokoldalú, változatos, és ráadásul újra termelhető, újra hasznosítható!!!

Nyomtatóbarát változat|Elküldöm e-mailben
Szerző: Fataj | Dátum: 2014. február 21. 18:43
Ebben a cikkben képzeletben eljátszadozunk a faszerkezetű építmények előnyének felvázolásával és a részletek hangsúlyozásával. Ez a cikk nem kizárólag faszerkezetű házakra vonatkozik, hanem a tervezésben és az építésben használt fával is. A fa csodálatos anyag: remélhetőleg egyetértenek majd cikkünk megállapításaival!
Faszerkezetű építmények 10 előnye - 1. rész

1.  Kivételes szigetelés és energiatakarékosság

Néhány építőanyag - mint acél és más szervetlen anyag -, ami nem éghető, hő hatására kitágul, miáltal meggyengíti a szerkezetet, és az akár össze is omolhat. A fa majdhogynem ellenkező módon reagál ilyen hatásra. Felmelegítve (természetesen nem szélsőségesen, gyulladási hőmérsékletre) a fa megszárad, és adott esetben még keményebbé is válik.

Tegyünk itt összehasonlítást. Az üveg a hőt 23-szor gyorsabban vezeti a fánál, a márvány 90-szer, az acél 1650-szer és az alumínium döbbenetes módon 7000-szer gyorsabban.

Ez az összehasonlítás azt jelenti, hogy a fa esetén kevesebb hő "szökik" el a lakásból. Ha azt akarjuk, hogy a meleg (vagy a hűvös levegő) a lakásunkban maradjon, és kevesebbet kívánnánk költeni fűtésre (vagy hűtésre), a fa sokkalta jobb választási lehetőség téglával, betonnal vagy kővel szemben. Más építőanyaggal összehasonlítva a fa a szigetelés sztárja!

 

Fa épület, energia hatékonyságFa épület, energia hatékonyság

Röviden:

Fa alkalmazásával a fűtési számla mérsékelhető, és faváz szerkezete az építmény szerkezeten belül ellenálló.

Tény:

A fa tulajdonképpen kismértékben kitágul a levegő nedvességtartalmának változásával, ugyanakkor ez a körülmény nem befolyásolja építészeinket még szélsőséges éghajlati körülmények közepette sem, hogy fát használjanak.

 

2.  Gyors építkezés - költségtakarékosság

"Az emberek szeretnek fát aprítani. Ebben a tevékenységben azonnali eredményt látnak" - mondotta egy alkalommal Albert Einstein. Úgy néz ki, hogy a fején találta a szöget. Az emberek valóban szeretik a gyorsan elérhető eredményt, és pontosan ez az, amit a fa kínál!

Néhány faszerkezetű házat gyártó cég 100 m2 alapterületű faházat tud a helyszínen 7 nap alatt megépíteni. Képzeljük el, hogy valaki Floridában elmegy 2 heti nyaralásra, aztán visszatérve azt látja, hogy új ház nőtt ki a szomszéd kertjéből. Én mondom Önöknek, a fa csodálatos!

Téglával, kővel vagy betonnal összehasonlítva a faszerkezet biztosan időtakarékos megoldás, és ezzel együtt munkamegtakarítással is jár. Ez különösen szigorú időjárási feltételek közepette alkalmazható, mint heves esőzés, havazás és jeges viszonyok, ahol a faszerkezet megépítését akadály nélkül folytatni lehet. Ezt mondta egy építész barátom is, aki faszerkezetű építményrészeket épít be, mivel az ilyeneket könnyebbek, mint tégla, beton vagy acélkeretet (ezzel kapcsolatosan ne érezzenek semmiféle visszafogottságot, amikor a kommentjeikben hozzászólnak majd a témához, hogy biztos lehessek ebben az állításban).

A favázas házak esetén könnyű változtatni építési folyamat közben és utána, és azért is, mert a faanyag könnyű beépíthetősége, sokféle rugalmas alkalmazása és költséghatékonysága népszerűvé és olcsóvá teszi ezt a megoldást. A szigetelt betonelemekből készülő lakások (ICF) költségesek lehetnek, problémásak és időigényesek, ha utólagos alakítás során meg kell változtatnunk őket.

Következik a 2. rész, új oldalon.

 
Támogatók, médiapartnerek