Hírek
Facebook    Linked In    RSS feed   
Főoldal > > Faszerkezetű építmények 10 előnye 3. rész.

Faszerkezetű építmények 10 előnye 3. rész.

A fa előnyei, jó hőszigetelő, jó burkoló anyag, jó tűzálló anyag, jó vízálló anyag, jó szerkezeti anyag, a fa időtálló anyag, a fa újra termelhető és újra hasznosítható, visszaforgatható

Nyomtatóbarát változat|Elküldöm e-mailben
Szerző: Fataj | Dátum: 2014. február 21. 20:11
Tovább játszadozunk a faszerkezetű építmények előnyének felvázolásával és a részletek hangsúlyozásával. Írásunk nem kizárólag faszerkezetű házakra vonatkozik, hanem a tervezésben és az építésben használt fával is. A fa csodálatos anyag: remélhetőleg egyetértenek majd cikkünk megállapításaival!
Faszerkezetű építmények 10 előnye 3. rész.

6.  Biztonságos, könnyű, stabil és megbízható

Arra a kérdésre, hogy a fát miért alkalmazzák manapság is - a tervezési elvek sokfélesége ellenére -, önként adódik a válasz: számos előnyének némelyike a tartósságában, súlyában és biztonságában keresendő. A fa kissé engedékeny anyag, ami azt jelenti, hogy némileg meghajlítható, ami olyan tulajdonság, amivel a tégla nem rendelkezik. Így aztán, ha az alapozás kissé megsüllyed, a ház faszerkezete ezt rugalmasan elviseli, és inkább enged, minthogy eltörne. Téglaszerkezetű építmény esetén az alap megsüllyedése azonnal látszik a külső vakolat repedezésén (ami nem szép látvány).

Ha már az alapozásról beszélünk, meg kell említenünk, hogy az USA délkeleti részén azért van annyi faszerkezetű ház, mert az altalaj kevéssé teherbíró. A nehéz téglaszerkezetű építményrész az alapba besüllyedne, ezért aztán könnyű faszerkezetű házakat részesítenek előnyben. Senki sem akar áldozatul esni a talajsüllyedésnek. Ejtsünk szót ehelyütt ismét a költségről! A faházak az említett dél-keleti térségben azért olyan gyakoriak (és néha nélkülözhetetlenek is), mivel olcsóbb újjáépíteni őket hurrikán után. Úgy tűnik, hogy az 5-ös fokozatú hurrikán egyaránt lerombolja a téglaépületet és ugyanúgy a fát is.Fa fázas épület, fa burkolattal. A csodálatos fa.

7.  Vízzel szembeni ellenállás

Miközben a faanyag nedvességet és vizet vesz fel, megdagad. Vannak olyan fafajok is, amelyek vízzel szemben ellenállók. Egy vizsgálatban 4 különböző fafajon tesztelték a vízfelvételt: vörös cédrus, duglászfenyő, hemlok fenyő és sitka fenyő. A faanyagot 6-10% közé szárították le, és fedett külső színben helyezték el. Egy év után a vörös cédrus nedvességtartalma 9-11% között volt, a többieké pedig 14-21% tartományban. A kezeletlen vörös cédrus faanyag nedvesedett vissza a legkevésbé.

Ez a vizsgálat azt mutatja, hogy számos fafaj hajlamos nedvesség felvételére, vannak olyanok is, amelyekre ez a tendencia nem jellemző. Biztos vagyok abban, hogy vannak, amelyeket a nagy vízfelvételük miatt alkalmaznak, és olyanok is - mint a vörös cédrus -, amelyet a csekély vízfelvétele miatt részesítenek előnyben.

Öko City, favázas épület

8.  Egészséges és természetes

Elektrosztatikus feltöltődés: Ez igen fontos olyan emberek számára, akik úgy tartják, hogy az elektrosztatikus feltöltődés bizonyos fokú egészségkárosodást eredményez. Jó hírem van emberek! A fa nem töltődik fel elektrosztatikusan, semennyire sem!

Amint egy szobát olyan faanyaggal burkolnak, amelynek felülete szabadon marad, segít a légtér nedvességtartalmának a beállításában, ami a benntartózkodók légzőszervének érzékenységére kedvező hatással van. Az ilyen burkolat nem csupán szabályozza a légtér nedvességtartalmát, hanem maga a megjelenése is jobb hangulatot teremt, és segít az idegrendszert megnyugtatni, (legalábbis így hallottam!). Ügyelni kell azonban arra, hogy a faanyag ne váljon túl nedvessé, mivel ilyen esetben az előbb említett statikus energiával szembeni viselkedéséből adódó kedvező hatás veszendőbe megy.

A fentiek miatt a fát egészségesnek tekintjük, fémmel, műanyaggal és más építőanyaggal összehasonlítva.

Öko City, favázas épületfa

9. Jó akusztika

Noha a fa nem a legtökéletesebb hangszigetelő anyag, mégis segít abban, hogy a hang visszaverődése a szobában bizonyos mértékig csillapított legyen. Más építőanyaggal összehasonlítva a fa jobb hangszigetelő, különösen, ha válaszfalról van szó szomszédos helyiségek között.

A fát számos hangversenyteremben is használják szerte a világban, mivel természetes úton csillapítja a hang visszaverődést, és ezáltal jó hangzást biztosít a helyiségen belül.

 

Fa fázas épület, fa burkolattal. A csodálatos fa.

10. Nem rozsdásodik

Végezetül, ám nem utolsó sorban, a fa nem rozsdásodik! Noha bizonyos formában oxidálódhat, ez fémmel összehasonlítva statikailag nem jelentős. Igaz, van olyan fém is, amely rozsdamentes, ám az ilyen drágább. És érheti-e bírálat a fát, miután megismertük a fentiekben vázolt csodálatos jellemzőit !

Kapcsolódó bejegyzések

2014. február 21. Faszerkezetű építmények 10 előnye - 2 rész
 
Támogatók, médiapartnerek