Hírek
Facebook    Linked In    RSS feed   
Főoldal > > Energiamegtakarítás a nyílászárókkal

Energiamegtakarítás a nyílászárókkal

Nyomtatóbarát változat|Elküldöm e-mailben
Szerző: ERDŐS ORSOLYA | Dátum: 2014. március 14. 08:33
Hőszigetelési, és árnyékolási megoldások.
4 + 1 pontban arról, hogy jó ablakokkal miért jár jól Ön, az unokája és a környezet is.
Energiamegtakarítás a nyílászárókkal

A laikus szemében majd minden ablak egyforma. No jó, az ára más! Azonban érdemes a dolgok mélyére menni, mert az alaposság később az évek során a kényelem és gazdaságosság mellett a környezet megóvásában is visszaköszön – hiszen a fűtésre felhasznált energia akár 40%-a is a nyílászárókon keresztül veszhet kárba.
Vegyük sorra az „öko-tényezőket” a nyílászárók vonatkozásában!
A korszerű nyílászárók minden részletükben átgondolt tervek alapján készülnek. A CE jelzés – bár ezt is kevesen tudják – is erre utal. A vonatkozó jogszabály alapvetően az ökotervezéssel és a környezetvédelmi jellemzőkkel kapcsolatos követelményeket állapít meg. Az érintett területekbe tartozó termékek forgalomba hozatalának feltétele a CE jelölés.


I. Már ültetjük a következő generáció faablakának alapanyagát!
Az ACTUAL azon cégek egyike, akik megkezdték az ólommentes műanyag ablakprofilok gyártását. Az ACTUAL a műanyagablakok gyártása során keletkezett hulladékot újrahasznosítja, a faablakok gyártása során felhasznált fák helyett újakat telepít.

 

II. Élenjáró technológiákkal gyártott, Energia Zseni díjjal elismert ablak
Az ACTUAL ablakok eddig 4x kapták meg az Osztrák Környezetvédelmi Minisztérium Energia Zseni díját – a red dot dizájndíjat nem is említve. Nem véletlen az energia zseni kifejezés. Az ACTUAL felhasznál minden élenjáró technológiát, melyek a kellemes lakóklímához szükségesek, ugyanakkor óvják a környezetet:

Actual nyílászáró

  1. nagy beépítési mélységűek a profilok (hiszen nem a kamrák száma, hanem az ablak beépítési mélysége számít a hőszigetelés szempontjából),
  2. vasból készült, hőhidas merevítés helyett üvegszállal erősített műanyag merevítés van a tokban,
  3. hőszigetelő betétek pedig a szárnyban,
  4. középvízgátas rendszerek (a tokban körbe futó vízgát maga is hőszigetelő kamrát zár magába, másrészt a középtömítés remekük rázár, ami megakadályozza a levegő, por és víz bejutását a lakótérbe, védi a vasalatot és fokozza a biztonságot)
  5. mivel az ablak az egyik legtöbbet működtetett építőelem (évente akár 700-szor is használhatja) – a megbízható és biztonsági vasalattal ellátott ablakok még sok év múlva is jól fognak zárni, zökkenőmentesen kiszolgálva a következő generációt is,
  6. az üveget a szárnyban körbe ragasztják, így az megfelelő stabilitást biztosít és megakadályozza a levegő ki- vagy befele történő szökését
  7. háromrétegű, melegperemes üveg, amelynek választható változatánál (g=62%) a szoláris energia jobban hasznosul – ez a hideg időszak napsütéses óráiban besegít a fűtésbe (csökkenő fűtésköltség, azaz energiafelhasználás), nyáron azonban túlmelegedést okozhat megfelelő árnyékolás hiányában!III. Tudta, hogy ma már az ablakbeépítés is fontos eleme a hőszigetelésnek?
A legjobb ablak sem tud érvényesülni, ha nincs jól beépítve! A mai modern nyílászárók már csak ÖNORM (ú.n. szalagos) beépítéssel képzelhetők el.

 

IV. A legolcsóbb a környezetbarát árnyékolás
Mint már köztudott, a nyári hónapok hűtésére csaknem annyit költünk, mint a téli hónapok fűtésére. Pedig ötlettel, előre gondolkodással sokat tehetünk az energiapazarlás elkerülése érdekében! A lehetőséget mindig az adott épület szabja meg, de pl. az egyik legolcsóbb árnyékolás a lombhullató fák ültetése. Amikor szükség van rájuk, a gazdag lombozat megszűri a napfényt – a fényhiányos hónapokban azonban utat engednek a nap lélek-melegítő sugarainak. De ezt a funkciót be tudja tölteni egy jól átgondolt kiszögelés vagy erkély is. Ha ezen lehetőségek nem adottak, maradnak a stílusra hangolt árnyékolók: a klasszikus redőny, a rusztikus zsalugáter (praktikusságot kölcsönöz nekik a mozgatható lamellák), vagy a modern kedvenc, a külső zsalúzia. A széles lamellákat a nap állásának megfelelően lehet mozgatni, így a szobában bár kellemes lesz, de nem lesz sötét az árnyékolás kedvéért sem.
Nincs eléggé tudatosítva az építkezőkben, hogy az árnyékolás duplán lehet költségtudatos. Egyrészt a fent említett módon – másrészt a későbbi kivitelezéssel. Időben tehát később is felkerülhetnek a nyílászárókra, azonban ehhez a helyüket előre el kell készíteni.

 

+ 1: Üvegfallal bent is kint van
Az üvegfalakon keresztül beköszönő természet, vagy a szem előtt feltáruló szabad panoráma megnyugtatóan hat az emberre. A látható tok nélkül kivitelezett üvegfalak a szabadság életérzésével töltik meg a helyiséget. Emelő-tolóajtókkal kombinálva ez az érzés csak fokozódik.
Hagyja ezt az életérzést, a szemet gyönyörködtető tájat unokáira! Tegyen annyit a Ma és Holnap környezetéért, hogy bölcsen választ nyílászárókat!

Actual nyílászáróactual, öko city

 
Támogatók, médiapartnerek