Hírek
Facebook    Linked In    RSS feed   
Főoldal > > Hővisszanyerős szellőztetés

Hővisszanyerős szellőztetés

Nyomtatóbarát változat|Elküldöm e-mailben
Szerző: Chappon Miklós | Dátum: 2014. március 17. 18:15
A hővisszanyerős szellőztetés elve, hogy az elszívott levegőt irányított formában (csővezetékek) összehozza a befújni kívánt frisslevegővel és összekeveredés nélkül átadja használt levegő a hőjét amit frisslevegő vesz fel.
Hővisszanyerős szellőztetés

Az egyszerű, elszívásos szellőztetések bár intelligens vezérlésekkel és energiatakarékos motorokkal üzemeltetve nagyon visszafogott fogyasztással bírnak, azonban a távozó szellőző levegő okozta hőveszteséget nem tudják kiküszöbölni. Ez tulajdonképpen kétszeres veszteség: egyrészt az elszívott levegővel elvész annak hőtartalma (télen), másrészt, amit helyette beeresztünk, azt újra fel kell fűteni.

Az energia megtakarításon kívül a hővisszanyerős szellőztetéssel kezünkben tarthatjuk a belső levegő minőséget, a bent keletkezett szennyezőanyagok (atka, por, pára, CO2, szagok, stb..) megfelelő elszívásával és a lakásba érkező frisslevegőt is tudjuk felügyelni és portól, pollentől, rovaroktól mentesíteni.

A hővisszanyerős szellőztetés elve, hogy az elszívott levegőt irányított formában (csővezetékek) összehozza a befújni kívánt frisslevegővel és összekeveredés nélkül átadja használt levegő a hőjét amit frisslevegő vesz fel. Fizikailag ez egy sűrű lamellás hőcserélőben, egy elszívó és egy befúvó ventilátorban testesül meg. Alapvetően ez a három egység, néhány kiegészítővel (vezérlés, szűrő, bypass, fagyvédelem, utófűtés, stb..) alkotja a központi szellőztető gépet, amely a levegő áramoltatásáért, a hőcseréért, szűrésért felel. Egy átlagos családi ház (kb. 200 m2-ig) szellőztetését egy konyhaszekrény méretű berendezés elvégzi.

HELIOS KWL szellőztető gép

A hővisszanyerős szellőztető központnak sok mindent kell tudnia:

 • több fokozat, hogy mindig a szükséges intenzitással szellőztessünk
 • jó hatásfokú hőcserélő, a mai korszerű típusok akár 90% feletti hatásfokkal is rendelkezhetnek
 • energiatakarékos ventilátorok, a folyamatos üzem miatt nem mindegy mennyit fogyasztanak
 • többfokozatú, könnyen cserélhető szűrő, lehetőleg pollenszűréssel
 • beállítható heti program, ha eleve tudjuk, hogy nem leszünk otthon bizonyos időszakokban ne szellőztessünk túl
 • folyamatos felügyeletet biztosító érzékelők, hőmérsékletek, páratartalom és CO2
 • bypass, amely segítségével nyári estéken a lehűlt levegőt visszamelegítés nélkül tudjuk a lakásba juttatni
 • fagyvédelem, fagymentes üzem
 • kisegítő funkciók, pl. party üzem, kandalló üzem

A lakáson belül szükség van a levegő elosztására, mert a teljes átöblítéshez a legtávolabbi sarokba is kell levegőt biztosítanunk. A legújabb és legkorszerűbbnek is mondható belső elosztó hálózat a Helios FlexPipe Plus® rendszer, amely szakít a hagyományos horganyzott acéllemezes, ágszerű légvezetéssel.

FlexPipePlus

Helyette csillagpontos megoldást használ a levegő szállítására. Könnyen tervezhető, mert kevés számú és egységes elemből áll a rendszer. A csövek beépíthetősége is szélesedett hála az IP66 légtömör, víztömör kötésnek és az erős csöveknek, akár vasbeton födémbe is fektethető. A kivitelezési problémák is eltűnnek, hulladékmentesen, folyamatosan fektethetők a csövek, nem kell aggódni a tömítettség miatt. De a legtöbbet a felhasználó nyeri:

 • higiénikus és hosszú távon úgy is tartható szellőzőrendszer, hála a cső sima, antisztatikus és antibakteriális belső falanyagának, az osztón elhelyezett tisztítónyílásnak, mely által a végpontokat szűkülés, perem vagy elágazás nélkül elérhetjük és problémamentesen, könnyen tisztíthatjuk.
 • zaj és áthallástól mentes rendszer, a csillagpontos hálózat és a hangcsillapított osztók eliminálják az áthallást, az alacsony légsebességek pedig nem okoznak légzajt
 • a csövezés extra költségek (elburkolás, bevésés) nélkül tökéletesen eltüntethető a szem elől, ha pl. a födémbe fektetjük
 • beépíthető padlóba (az R-51 cső csak 51 mm magas), vagy akár betonba is (R-75) fektethető.

Nem lenne teljes a rendszer, ha kihagynánk a beszívás és kifúvás részét. Mivel itt esetenként a -15 °C-os levegő áramlik a csövekben feltétlenül szigetelni kell. Akár egy tenyérnyi kihagyott csőszakasz elég ahhoz, hogy „gyöngyözni” kezdjen a cső és csöpögéssel áztassa a helyiséget.

A Helios IsoPipe tökéletesen oldja meg ezt a problémát, ugyanis anyagában szigetelt csöveivel gyakorlatilag nem tudunk hibázni. A cső anyaga zártcellás páratömör EPS, így a kivitelezéskor előforduló nagyobb behatásokat is elviseli.

IsoPipe

A kész rendszert, természetesen be kell szabályozni, ami biztosítja, hogy a helyiségekbe a tervezett arányú légmennyiségek jussanak. Az érzékelők és a heti program beállításával az utolsó energiatakarékossági lépést is megtettük a takarékos szellőztetésért, amivel meggátoljuk a penészesedést, fejfájást, allergiás tüneteket az otthonunkban.

Kovács István
Kamleithner Budapest Kft.

 
Támogatók, médiapartnerek