Hírek
Facebook    Linked In    RSS feed   

Construma ÖKO CITY – koncepció


Látogatóknak KiállítóknakSmart City 2017 meghívó
Az Öko City, az egy kiállítás, 2017 április 5-9 között, a Construmán, ahol a kiállítók termékeiből, egy közel 0 energia igényű, vagy pontosabban egy közel 0 rezsiköltségű épületszerkezet kerül felépítésre és bemutatásra működés közben.

A cél, hogy az érdeklődők lássák, tapasztalják, hogy gondos tervezéssel, megfelelő anyagválasztással, optimális költséggel, már ma is megvalósítható, ami néhány év múlva már kötelező lesz az épületeink építésénél, és felújításánál!


Tisztelt Látogatók és Kiállítók!


Szabó Zsolt államtitkár nemzeti Fejlesztési Minisztérium

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium évek óta támogatja az Ökocity kiállítást, melynek a fővédnöke vagyok. Szívesen vállalom ezt a feladatot, hiszen a rendezvény üzenete napról napra aktuálisabb: az energiatakarékosság és a fenntarthatóság mindannyiunk érdeke. A polgári kormány célja, hogy a családok megerősödjenek, és előrébb léphessenek. Ezt kívánjuk elősegíteni a családi adórendszerrel, az adócsökkentésekkel és az otthonteremtési programmal is, amely által a magyar családok olcsóbban juthatnak saját otthonhoz és a lakásfenntartási költségeik is kedvezőbbek lehetnek.

A hatékony energiafelhasználás támogatása nemzeti ügy. A 2014-ben elindított Otthon Melege Program eddig közel 120 ezer háztartás energetikai korszerűsítését tette lehetővé mintegy 23 milliárd forintnyi támogatással. A programnak köszönhetően a háztartások energiafelhasználása érzékelhető mértékben csökken, hozzájárulva ezzel a családi rezsikiadások mérsékléséhez.

Az Otthon Melege Program ebben az évben két új alprogrammal folytatódik hazai költségvetési forrásból. A márciusban elindított alprogram keretében családi házak és társasházi lakások fűtéskorszerűsítéséhez lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni. Várhatóan még tavasszal elindul a második alprogram is, mely háztartási nagygépek cseréjéhez biztosít utólagos finanszírozású, vissza nem térítendő támogatást. Az egyes alprogramok tervezése során törekszünk az ország teljes területén, a lakosság lehető legszélesebb körének lehetőséget biztosítani a pályázat benyújtására.

A kormány által biztosított támogatások felhasználásával jelentősen javulhat a lakossági energia felhasználásának hatékonysága, nagymértékben csökkentve ezzel a hazai szén-dioxid kibocsátást, nagyban hozzájárulva a hazai klímavédelmi és energiahatékonysági célok eléréséhez.

A társadalom minden szintjén szükség van a klímatudatosság és a fenntarthatóság szempontjainak beépítésére a tervezési, a döntéshozatali és a cselekvési folyamatokba egyaránt. Az Ökocity klímatudatossági és energiahatékonysági szempontból a lakosság szemléletformálásában - tartalmas programsorozatának köszönhetően - évek óta komoly szerepet tölt be.

 

Szabó Zsolt

Szabó Zsolt

Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős államtitkár

Nemzeti Fejlesztési MinisztériumKiállítóknak és érdeklődőknek bővebb információt Kárpáti József ad. tel.: 06 30 206 3360 karpati@energiabarat.hu

Kapcsolat

 
Támogatók, médiapartnerek