Hírek
Facebook    Linked In    RSS feed   
Főoldal > > Építési termékek forgalmazása és beépítése

Építési termékek forgalmazása és beépítése

CPD helyett CPR, szállítói megfelelősségi igazolás helyett teljesítmény nyilatkozat.

Nyomtatóbarát változat|Elküldöm e-mailben
Szerző: Energiabarát | Dátum: 2014. január 28. 22:39
2013 július 1 óta, egy új rendszer szerint kell az éépítési termékeket, minősíteni, a gyártásukat tanúsítani, és a szállítói megfelelősségi igazolás helyett, teljesítmény nyilatkozattal ellátni.
Építési termékek forgalmazása és beépítése

Az elmúlt félévben az építési termékek forgalmazásával és beépítésével kapcsolatos szabályozások alapvetően megváltoztak. A negyedszázaddal ezelőtt megalkotott európai uniós irányelvet hatályon kívül helyezte a 305/2011/EU rendelet. Ez az építési termékek forgalmazási feltételeit szabályozza a harmonizált műszaki előírásokkal (harmonizált európai szabvány /hEN/  vagy európai műszaki értékelés /ETA/) lefedett területen. A megfogalmazott követelmények az egész Európai Gazdasági Térségben egyaránt és egyformán érvényesek.

 

A tagállamoknak lehetőségük volt ezen rendelet által számukra meghatározott feltételeket szabályozni, illetve a rendelet által nem érintett és vele nem ellentétes szabályozást megalkotni. Ezt a célt szolgálja a 275/2013.(VII.16.) Korm. rendelet, amely alapvetően az építési termékek építménybe történő betervezésének és beépítésének feltételeit határozza meg.

 

Az új szabályozás főbb célkitüzései: a hitelesség növelése, az átláthatóság javítása, az eljárások egyszerűsítése és olcsóbbá tétele.

 

A legfontosabb változás, hogy az építési termékek forgalmazásának feltételéül szabott Szállítói megfelelőségi nyilatkozat helyett Teljesítménynyilatkozatot kell a gyártónak kiállítani és az építési folyamat szereplői részére biztosítani.  A CE jelölés továbbra is csak a harmonizált területen (hEN, ETA) alkalmazható, és az új szabályozásban a teljesítmény állandóságát igazolja és nem a korábbi megfelelőséget.

 

Számos egyszerűsítés van az új szabályozásban, de alaphelyzetben Teljesítménynyilatkozatra a nem harmonizált területen is szükség van. A korábbi előírások gyakorlatában meghatározó volument jelentő Építőipari Műszaki Engedélyek (ÉME-k) helyét Nemzeti Műszaki Értékelések (NMÉ-k) veszik át.

 

A CONSTRUMÁN debütáló ÖKO City kiállítás szereplői az építőanyaggyártók széles skáláját lefedik. A konkrét építési termékekre vonatkozó műszaki előírásokról (ETA-k, NMÉ-k), valamint a Teljesítménynyilatkozatokról közvetlenül lehet a gyártóktól részletes információt kapni.

 
Támogatók, médiapartnerek