Hírek
Facebook    Linked In    RSS feed   
Főoldal > > Az épületek energiahatékonyságának követelményei

Az épületek energiahatékonyságának követelményei

Mi határozza meg, hogy milyen energia felhasználási szintet kellene az épületeinknél elérni?

Nyomtatóbarát változat|Elküldöm e-mailben
Szerző: Horváth Sándor | Dátum: 2014. február 21. 16:20
Mind az építtetőknek, mind a kivitelezőknek, mind az építőanyag gyártóknak fel kell készülni az új energetikai kihívásoknak.
Az épületek energiahatékonyságának követelményei

Az épületek energiahatékonyságának követelményei

 

A Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott energiahatékonysági célok, továbbá az Európai Uniónak az épületek energiahatékonyságáról szóló írányelve (2010/31/EU) határozza meg az épületek energihatékonyságával kapcsolatos követelményeket és feladatokat.

Ezt a célt szolgálta két tartalmas anyag, amelyek a szakmai szövetségek észrevételeivel is gazdagodtak.

Az egyik, a Debreceni Egyetem által készített tanulmány „A közel nulla energiafogyasztású épületek követelményrendszerének illesztése a költségoptimum számítások eredményeihez” A költségoptimum elemzéseket az Energiaklub végezte, a közel nulla feltételeknek megfelelő épületenergetikai követelményrendszert az egyetem dolgozta ki. Ebben a tanulmányban a két vizsgálati eredmény illesztésére került sor. Azt a célt szolgálta, hogy a műszaki megfontolások alapján összeállított épületenergetikai követelmények megtarthatóak avagy módosítandóak a költségek szempontjából. A tanulmány az e-építés (www.e-epites.hu) honlapon elérhető.

A másik, szakmai vitán érlelődött anyag a lakossági és intézményi „Tájékoztató a költség-optimalizált energetikai szintre történő épületenergetikai felújításokról”. Az anyag végleges formájában április elején kerül az érintettek részére elérhetővé. Az ÖKO City kiállítás is fórumot ad ennek a kiadványnak.

Ezekből az anyagokból megtudhatjuk, hogy mi a különbség a közel nulla energia felhasználású követelményszint és a költség-optimalizált követelményszint között, de részletes eligazodást kaphatunk az egyes műszaki megoldásokról, azok kőltségvonzatáról. Az építési folyamat egyes elemeiről isinformálódhatunk, sőt üzemeltetési tanácsokhoz is juthatunk.

 
Támogatók, médiapartnerek