Hírek
Facebook    Linked In    RSS feed   
Főoldal > > Államtitkári ajánló

Államtitkári ajánló

Nyomtatóbarát változat|Elküldöm e-mailben
Szerző: Energiabarát | Dátum: 2015. november 24. 08:46
Szabó Zsolt, Füleky Zsolt és Dr. Henn Péter ajánlója a 2015-ös Öko City kiállításra

Tisztelt Kiállítók, Kedves Közönség!


Szabó Zsolt államtitkár nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Klímaváltozás, energiahatékonyság, globális felmelegedés napjaink gyakran használt fogalmai, amelyek egyre többször hivatkozási pontok, anélkül, hogy megértenénk valós tartalmukat. Ha azonban a tiszta ivóvíz és levegő, egészséges környezet jelentőségét hangsúlyozzuk, máris olyan kézzelfogható jelenségekről beszélünk, amelyek mindannyiunk számára alapvető kívánalmak. Azonban azt is tudatosítani kell, hogy az egészséges és élhető környezet megteremtése nem egy rajtunk kívül álló ügy, hanem köz(ös)ügy. Abban az értelemben mindenképp, hogy az állami szerepvállalás mellett elengedhetetlenül fontos, hogy életünkben nap mint nap át- és megéljük a környezettudatosság fontosságát. Ahogyan Albert Schweitzer fogalmazott: „a jövő nem fogja jóvátenni, amit a jelenben elmulasztunk”. Tehát valamennyiünk felelőssége és feladata, hogy hatékonyan tegyünk a jövő nemzedékéért, azaz a valódi és hosszú távú siker alapvető kritériuma, hogy az egyén és a közösség egyaránt tudatosítsa: a mindennapi odafigyelés, felelős és környezettudatos magatartás nélkül elképzelhetetlen a közös siker.

A kihívás és a feladat óriási, de jó úton haladunk. Az Öko City rendezvény fővédnökeként bízom abban, hogy a most megismerhető jógyakorlatok és tapasztalatcsere révén közösen találunk válaszokat, ezzel is nagyban elősegítve a célt, mindannyiunk életminőségének javítását.

Szabó Zsolt

Szabó Zsolt

Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős államtitkár

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

 

Tisztelt Látogatók és Kiállítók!


Öko City Védnök - Miniszterelnökség: Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár

Hangulatos főutcák, vendégváró terek, szép, arányos házak, dús növényzet. Ezek olyan alapvető feltételek, melyeket minden polgár elvár lakókörnyezetétől, településétől. Ezen igények létéhez szükség van építész, belsőépítész, tájépítész, urbanista jelenlétére és a velük kommunikáló megrendelő igényességére. Annak érdekében, hogy mindezt a következő generációk is élvezhessék, épített környezetünk fenntarthatóságára kell törekednünk.

Egy középkori kisvárosban, faluban, pincesoron sétálva e „fenntartható”szó eszünkbe sem jut, fel sem merül, hogy épített környezeti értékeink nem időtállóak, hiszen évszázadok óta léteznek és működnek. Alkotóik hagyományokra épülő belső ösztönösséggel jól telepítettek, választottak anyagot, szerkezetet és építési technológiákat.

A fenntarthatóság, az ökologikus szemlélet nem feltétlenül kifinomult eljárásokat, költséges anyagokat jelent, sokkal inkább józan és racionális gondolkodást, melyhez némi mérnöki logikát hozzáadva jelentős változásokat idézhetünk elő. Egy többmilliárdos irodaház építésénél elgondolkozhatunk klímahomlokzaton, gépi szellőztetésen, hűtés-fűtésen, vagy fotovoltaikus ablaküvegeken, azonban lakóházaink esetében elegendő lehet az északi oldalt hőszigetelni, kicserélni az ablakok belső szárnyait hőszigetelő fa ablakszárnyra, illetve tornácot terveztetni. Ebben a folyamatban építtető és építész együttes, konstruktív hozzáállása szükséges a feladatok megoldásához, melyhez sok türelmet és jókedvet kívánok!

Öko City Védnök - Miniszterelnökség: Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár

Füleky Zsolt

építészeti és építésügyi helyettes államtitkár

Miniszterelnökség

 

Tisztelt Kiállítók! Kedves Látogatók!


Öko City Védnök - ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.: Henn Péter vezérigazgató

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. mintegy ötven éve tölt be meghatározó szerepet hazánk építő- és építőanyag-iparában, az építőanyag és technológia ellenőrzés és tanúsítás, valamint építésfelügyelethez, beruházások, kivitelezések műszaki ellenőrzéséhez kapcsolódóan.

Az Öko City rendezvény üzenetével összhangban kiemelt feladatunknak tekintjük a magyar építésgazdaság, valamint a magyar építőanyag-ipar fejlesztésére irányuló átfogó intézkedéscsomag kidolgozását, amely elősegíti a környezetbarát, energiahatékony, valamint a kevesebb gyártási- kivitelezési hulladékkal járó és hosszabb életciklusú, kevéssé ismert építőanyagok piacra kerülését. Mindemellett fontosnak tartjuk, hogy az ÉMI által kínált műszaki szolgáltatásokkal támogassuk a hazai és uniós forrásból megvalósuló beruházások minőségi megvalósulását. Támogassuk a magyar építőipari mikro-, kis- és középvállalkozások piacra jutását, kivitelezői minősítési rendszerünk működtetésével ; építőanyag-beszállítók és forgalmazók termékeinek tanúsításával, gyártástechnológiai támogatással.

Kívánom, hogy az Öko City rendezvényen bemutatott termékek és megoldások mind funkciójukban mind megfelelő minőségükkel szolgálják Földünk környezeti fenntarthatóságát!

Dr. Henn Péter

vezérigazgató

ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.

 
Támogatók, médiapartnerek