Hírek
Facebook    Linked In    RSS feed   
Főoldal > > Fővédnökünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Fővédnökünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Nyomtatóbarát változat|Elküldöm e-mailben
Szerző: Energiabarát | Dátum: 2016. március 29. 10:46
Fővédnök: Szabó Zsolt Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős államtitkár

Az NFM Fejlesztés- és Klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkársága az Otthon Melege Program, és uniós fejlesztési (KEHOP) források minél hatékonyabb programjaival kívánja támogatni és népszerűsíteni az energiahatékony gazdasági és lakossági megoldásokat.


Szabó Zsolt Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős államtitkár köszöntője:


" Tisztelt Látogató!

Ma már túlzás nélkül állítható, konszenzusos vélemény, hogy a globális felmelegedés folyamatát megállítani nem, csak lassítani tudjuk, ennek jegyében pedig a további negatív, gyakran visszafordíthatatlan klímahatások elkerüléséért a cél az alacsony kibocsátású és klímaváltozásnak ellenálló gazdasági fejlődésre való átállás. Ebben a globális küzdelemben a 2016-os év több szempontból is sorsfordító lehet, ugyanis minden korábbinál nagyobb esély mutatkozik arra, hogy a világ országai a párizsi klíma-megállapodás aláírásával végérvényesen megértették és elkötelezték magukat a valós cselekvés mellett.
Az Európai Unió az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény új megállapodása alatt, a 2030-as klíma- és energiapolitikai keretben meghatározott elemek mentén 2030-ig legalább 40%-os kibocsátás-csökkentést vállalt az 1990-es évhez képest, mely hazánk vállalása is egyben, s amely a nagy kibocsátók között a legambiciózusabb a világon, még a Párizsi Megállapodást követően is. Magyarország már több mint 36%-os kibocsátás-csökkentést ért el ezen a vállalási pályán, amely kivételes versenyhelyzetet jelent. Ugyanakkor nem lehetünk elbizakodottak, folyamatosan dolgozni kell azért, hogy ez az előnyös helyzet megmaradjon: éppen ezért újabb lendület mellett folytatjuk az energiahatékonyságot ösztönző programokat.

A 2015. évi Öko City rendezvényhez hasonló folytatásban bízva, kívánom, hogy egy tartalmas programsorozat keretében ismét jelentős lépést tegyünk, annak a tudatosítása felé, hogy az egészséges és élhető környezet megteremtése nem egy rajtunk kívül álló ügy, hanem köz(ös)ügy. Mindannyiunk felelőssége és feladata, hogy hatékonyan tegyünk a jövő nemzedékéért, mert „Amit ma teszünk, döntés arról, hogy milyen lesz a világ holnap”. "

 
Támogatók, médiapartnerek