Hírek
Facebook    Linked In    RSS feed   
Főoldal > > Az agyag mint gyógyító tulajdonsággal rendelkező építőanyag, a modern építészetben!!

Az agyag mint gyógyító tulajdonsággal rendelkező építőanyag, a modern építészetben!!

Gyógyiszap és papír – a több ezer éves hagyománnyal rendelkező természetes építőanyag új lehetőségeket nyit meg a szárazépítészetben!

Nyomtatóbarát változat|Elküldöm e-mailben
Szerző: Bíró Péter Emoton kft. | Dátum: 2014. január 28. 23:03
Két különálló kutatási projekt és egy lelkes kis csapat sikere, egy új innovatív környezetbarát termék az építőipar számára.
Az agyag mint gyógyító tulajdonsággal rendelkező építőanyag, a modern építészetben!!

 

Az új fejlesztések irányvonala nem mindig egyenes, előfordul, hogy az eredeti ötlet nyomán több érdekes termék is napvilágot lát. Az eredeti kérdés, hogy a vályog és agyag építőanyagok károsanyag –VOC, illékony szerves vegyületek - semlegesítő képességét hogyan tudná az építőipar a leghatékonyabban felhasználni, egy rendkívül érdekes, az eredeti elképzelésektől teljesen eltérő   végtermékhez vezetett. A végeredmény, egy  biológiailag aktív építőanyag, mely árfekvésben közelít a konvencionális társaihoz és életciklusa végén a földigiliszták számára is fejedelmi lakomát biztosít.     

 

 

„A renomés Holzforschung Austria Intézettel közösen egy professzionális kísérletsorozatot folytattunk le, hogy az EMOTON Tonputz agyagvakolatok károsanyag semlegesítő képességét megvizsgáljuk.  A „VOC“-k a lakóterekben nagy koncentrációban allergiás megbetegedésekhez és egyéb komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek, melyeket bizonyos természetes anyagok képesek megkötni / semlegesíteni.“- osztotta meg velünk Harald Weihtrager nemzetközi épületbiológus szakember.  A Holzforschung Austria Intézetnél ezidőtájt párhuzamosan futott egy másik érdekes kutatási projekt: „Új utak a papírgyártás melléktermékeinek,  hasznosítására“ címmel.  Akkor fogalmazódott meg a gondolat az ásványi anyagok és a  papírgyártás során keletkezett, fel nem használt anyagok házasítására.

 

EMOCELL = környezetbarát építőlap vályogból és papírból

 

A vályogvakolatok előállításánál is használnak rostos anyagokat, többek között cellulózt is, az agyag zsugorodását csökkentendő. A legelső kísérletek 80%-os cellulóztartalommal készültek egy saját gyártású mini gyártósoron. Az első mintatáblák megszáradása után jött a nagy meglepetés, egy meglehetősen szilárd lap keletkezett. Ezeket a lapokat továbbítottuk a Holzforschung Austria Intézetnek alaposabb vizsgálatokra. A kutatáshoz sikerült megnyerni három nagy papírgyárat, hogy közös erővel és a rendelkezésre álló tudásanyag bővítésével folytassuk a munkát.

 

Párhuzamosan a Holzforschung Intézet a „VOC“ semlegesítő képességét is megvizsgálta az új EMOCELL névre keresztelt vályogrost lapoknak, mely szenzációs eredményeket mutatott. Az hogy a tűzteszten  az új építőlap mindenféle komolyabb „előkészítés“ nélkül is megfelelt, szintén nagy meglepetést okozott a szakembereknek is.

 A piaci megjelenés 2013 második felére tervezett

Ezek után a fő feladat a termék piaci megjelenésének megtervezése volt. Az ECO Innovation Projekten sikeresen pályáztunk és nyertük meg az uniós támogatást, mely komoly lépést jelentett  a termék piacra jutását tekintve. 

 

A terjesztési stratégia érdekessége, hogy a nagy távolságok leküzdése érdekében nem egy nagy központi gyárat képzeltünk el, hanem az egyes országokban önálló kisebb gyártósorok megépítését tervezzük.  Ezáltal a logisztikai költségek is optimalizálhatóak és a végfelhasználók számára még kedvezőbb feltételekkel tudjuk biztosítani a terméket.

 

 

 

Az első gyártóüzem Felső-Ausztriában Pergben épült meg, mely már 2013 ősze óta gyárt. 2014-ben a második gyártóüzem is megépítésre fog kerülni.

 

 
Támogatók, médiapartnerek