Hírek
Facebook    Linked In    RSS feed   
Főoldal > > BM - Épületenergetikai kérdések, költség-optimalizált megoldások

BM - Épületenergetikai kérdések, költség-optimalizált megoldások

Nyomtatóbarát változat|Elküldöm e-mailben
Szerző: admin | Dátum: 2014. április 08. 07:59
A Belügyminisztérium részletes tájékoztatója a költség-optimalizált energetikai korszerűsítésről magánépíttetők és intézmény üzemeltetők számára.
BM - Épületenergetikai kérdések, költség-optimalizált megoldások

2014. március 18-án sajtótájékoztatót tartott dr. Csizmadia Tamás, a Belügyminisztérium Sajtófőosztályának vezetője, Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége tagozati elnöke, Tornóczky Mónika, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület titkára és dr. Matolcsy Károly, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. tudományos igazgatója. A tájékoztató apropóját az épületenergetikai kérdések jogszabályi változása, valamint az ÖkoCity kiállítás és fórum adta.
 
Csizmadia Tamás bevezetőjében kiemelte, hogy az épületek energetikai minőségét ma már a bőrünkön tapasztalhatjuk. Egy jól szervezett épületben egyenletes melegben, kényelmesen és takarékosan lehet élni. Az energetikai felújítással egyszerre javíthatjuk épületünk komfortszintjét, és csökkenthetjük az üzemeltetési költségeinket. Az épületek energia hatékonyságának javításával nemcsak a környezet minősége javulhat, hanem kevesebb energiahordozót kell importálni, és a felújítások új munkahelyek létrehozásához is hozzájárulhatnak.
 
A legoptimálisabb energetikai rendszerek kidolgozására a BM támogatásával számos kutatás készült, széleskörű társadalmi egyeztetéssel. Ezen kutatások eredményeként vizsgálták felül Magyarország energetikai szabályozását. A felülvizsgálat alapján megtörtént a jogszabálymódosítása, amely a 2014. március 7-i Magyar Közlönyben megjelent. Lényege az, hogy az újonnan meghatározott költségoptimalizált követelményszinthez kell igazítani a követelményeket, illetve a pályázati forrásokat is ehhez kell biztosítani.
 
2015-től a pályázati forrásokat felhasználó épületeket, 2018-tól pedig valamennyi épületet már az újonnan meghatározott, költség-optimalizált követelményszinten kell kialakítani, felújítani. 2019-től minden új középületet, 2021-től pedig minden új épületet közel 0 energiaszinten kell kivitelezni, megvalósítani. A közel nulla energiaigényű épületnek különösen energiahatékonynak kell lennie, még a költség-optimum szintnél is jobbnak, és a felhasznált energia legalább 25%-át megújuló energiaforrásból kell majd fedeznie.
 
A kutatások tapasztalatait illetve a legjobb műszaki megoldási javaslatokat a  "A gazdaságos felújítás" című kiadvány foglalja össze: kattintson ide a kiadvány letöltéséhez.


Tekintse meg az e-építés oldalon közzétett hírt a gazdaságos felújítás című kiadványról.


 
Támogatók, médiapartnerek