Hírek
Facebook    Linked In    RSS feed   
Főoldal > > Öko City Védnöki ajánló 2014

Öko City Védnöki ajánló 2014

Nyomtatóbarát változat|Elküldöm e-mailben
Szerző: Energiabarát | Dátum: 2014. március 20. 11:40
Az Öko City Védnőkeinek ajánlója
Öko City Védnöki ajánló 2014


Az épületeink energia hatékonyságának növelése, stratégiai cél. Miért kell a témával foglalkozni, miért érdemes kiállítani, és miért érdemes kilátogatni az Öko City-re alább a védnökeink mondják el:


Tisztelt Kiállítás- és Konferencia-látogatók, Kedves Közönség!


Horváth Attila Imre államtitkár nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Napjaink egyik legfontosabb globális stratégiai kérdéskörévé vált az energiaforrásokkal való fenntartható gazdálkodás, az innovatív energiahatékonysági megoldások alkalmazása, az energiatudatosság elterjesztése az egyre olcsóbb és erőforrás-kímélő energiafelhasználás érdekében.

Hazánkban az elfogyasztott energia mintegy 40 százaléka az épületek energiafelhasználásához köthető. A Kormány kiemelt törekvése, hogy az energetikai szempontból többségében korszerűtlen épületállományt minél hatékonyabban és gazdaságosabban újíthassák fel a tulajdonosok, ezáltal csökkenjenek a háztartások fenntartással összefüggő rezsiköltségei, és mérséklődjenek a kibocsátásból származó káros környezeti hatások.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az elmúlt pár évben háttérintézményei és a széles szakmai nyilvánosság bevonásával előkészítette a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát magalapozó vizsgálatokat, valamint elkészítette a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát. A minisztérium konszolidálta a 2009-ben indított és a 2010-es kormányváltáskor forráshiánnyal átvett Panel II programot, hozzájárulva 320 ezer lakás felújításához.

Jó szívvel ajánlom a Construma Öko City kiállítást, aminek köszönhetően a szélesebb nyilvánosság is megismerheti az épületenergetikai fejlesztésekben rejlő lehetőségeket, a modern energiahatékonysági megoldások egész tárházát.

A rendezvény fővédnökeként a szervezőknek jó munkát, a kiállítóknak, vendégeknek hasznos szakmai tapasztalatcserét, valamint eredményes együttműködést kívánok!

 

Horváth Attila Imre

Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős államtitkár

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

 Tisztelt érdeklődők, kedves látogatók!


Öko City kiállítás célja, a CO2, és ÜHG kibocsátásának csökkentése, a közel 0 energia hatékonyságú épület hogyan építhető?

Az épületek energetikai minőségének fontosságát mára már mindannyian a bőrünkön érezhetjük. Egy jól szigetelt épületben egyenletes melegben, kényelmesen és takarékosan lehet élni, alacsony számlák mellett. Energetikai felújítással egyszerre javíthatjuk épületeink komfortszintjét és csökkenthetjük üzemeltetési költségeit. Az épületekenergiahatékonyságnak javításával nemcsak a környezet minősége javulhat, hanem így kevesebb energiahordozót kell importálni és a felújítások új munkahelyek létrejöttéhez is hozzájárulhatnak.

A számtalan felújítási technológiai közül még a szakembereknek is komoly feladat meghatározni az adott épülethez illő, műszaki szempontból a legkedvezőbb és egyben a legolcsóbb felújítási megoldást. Az elmúlt évek alatt a Belügyminisztérium támogatásával széleskörű társadalmi egyeztetéssel számos kutatás készült az optimális megoldások kidolgozására. A kutatások eredményeként, egy tájékoztatóban foglaltuk össze a legjobb műszaki megoldási javaslatokat, hogy segítsük a felújításon gondolkodó magántulajdonosok és középület üzemeltetők döntését.

Az Öko-City kiállítás és a hozzá kapcsolódó előadások lehetőséget teremtenek az épületenergetikai felújítási technikák, új anyagok és berendezések megismerésére, így minden, épületkorszerűsítést fontoló vagy már azzal foglalkozó ember számára hatékony segítséget nyújthatnak.

 

Dr. Szaló Péter

Területrendezési, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkár

Belügyminisztérium
ÉMI az ÖKO City kiállításon.

Összefogásra és jó példákra van szükség a fenntarthatósághoz!


Ma már a települések arculatának formálása mellett, a fenntarthatóság és a környezeti tudatosság is meghatározó az építőiparban. A valós eredmények eléréséhez (pl. szennyezőanyag-kibocsátás, energiafelhasználás csökkentéséhez) elengedhetetlenül fontos a gazdasági szereplők és a tudásiparban dolgozók aktív együttműködése. Az ÉMI küldetése ennek a szinergiának az elősegítése és évről évre fontos mérföldköve a Construma kiállítás.

Az építőipar megkerülhetetlen szereplőjeként a hazai és nemzetközi pályázatok előkészítése és elbírálása terén, valamint a megújuló energiaforrások és az épületek energiahatékonyságát javító módszerek szakértőjeként felhalmozott félévszázados tapasztalatát az ÉMI a lakossággal és az építőipari vállalkozásokkal is meg szeretné osztani, hogy ezzel is segítse a fenntarthatóbb életmód kialakítását. Az Öko City kiállításon nyújtott konzultációkat követően az ÉMI munkatársai az energiahatékonyságot elősegítő építőipari termékek, technológiák fejlesztéséhez vizsgálatokkal, kísérletek elvégzésével, tanulmányok készítésével tudnak hozzájárulni.

A fenntartható életmódot az épített környezet is szolgálja. Az új technológiák megbízhatósága iránti elkötelezettség tükröződik a 2013-ban átadott szentendrei ÉMI Építőipari Tudásközpontban is, melyet jó példaként tudunk bemutatni a kiállítás látogatóinak. Az ÉMI Tudásközpont demonstrációs épületként a megújuló energiahasznosításon át az intelligens építészet és épületgépészet számos fenntartható megoldását mutatja be a gyakorlatban, iránymutatást adva ezzel az építésügy szereplői számára.

 

Dr. Sárközi Károly

okl. mérnök-közgazdász, vezérigazgató

ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.
Az építőipar stratégiai feladatai a klímánk védelme érdekében!


dekarbonizáció, öko city,Bencsik János

A jelek arra mutatnak, hogy Magyarországon az építőipar zuhanása megszűnőben van. A gazdasági válság azonban nem az egyetlen kihívás, amellyel szembe kell néznünk. Egyre jelentősebb mértékben van jelen mindennapjainkban az éghajlatváltozás. A legjelentősebb fizikai veszélyt az épületállományra a hőhullámok, a viharokat kísérő özönvízszerű esőzések, a megnövekedett szélsebesség jelentik. Szemléletváltásra van szükség ezért az építőiparban is.

A Construma Öko City szakkiállítás utat mutat, hogy hogyan alkalmazkodhatunk az elkerülhetetlen változásokhoz környezettudatosabb, költséghatékonyabb, energiahatékony módon kivitelezett öko-házak, öko-városok felépítésével.

A kiállítást kísérő „Az építőipar stratégiai feladatai a klímánk védelme érdekében, 2020-ig, és 2030-ig!” konferencia fókuszában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és az energiahatékonyság javításának kérdései állnak. Az előadók a szakpolitika, a stratégiaalkotás és a finanszírozás területeiről adják át naprakész információikat.

A magas színvonalú kiállítást és konferenciát jó szívvel ajánlom minden érdeklődő figyelmébe!

 

Bencsik János

Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, igazgató-helyettes;
Nemzeti Alkalmazkodási Központ, vezető

 
Támogatók, médiapartnerek